Met glasvezel bereik je de hoogste internet snelheid, maar hoe hoog is glasvezel snelheid nu precies? De internetsnelheid wordt altijd aangeduid met Mbps, oftewel Megabit per seconde. Met ADSL kan de maximale internetsnelheid oplopen tot 50 Mbps en met een beetje geluk haal je met een kabel verbinding 200 Mbps. De snelheden van deze twee internetverbindingen kunnen echter per huis verschillen, omdat externe factoren van invloed kunnen zijn. Hierdoor wordt vaak de beloofde snelheid niet bereikt.
Met glasvezel kan een maximale snelheid van maar liefst 500 Mbps worden afgenomen. Daarnaast is de verbinding uitermate betrouwbaar en stabiel, waardoor de snelheid continue is. Met glasvezel bereik je snelheden die minstens vijf keer zo snel zijn als de snelheid die je met een kabel of ADSL verbinding tot stand brengt. De internetverbinding die met glasvezel wordt behaald is sneller dan snel en zeer belangrijk; stabiel.
De techniek van glasvezel
Glasvezel is een dunne draad van glas, welke signalen op een snelle en betrouwbare manier over grote afstand kan versturen. Doordat glasvezel een grote bandbreedte heeft, kan het enorme bestanden in een korte tijd versturen. Een glasvezelaansluiting wordt ook wel Fiber to Home genoemd.
Het ADSL en kabel netwerk bestaat grotendeels ook uit glasvezel, alleen het laatste, meest essentiële stukje, namelijk dat van het netwerk naar de woning, is nog van koper of een coax kabel. Wil je graag een glasvezel internet abonnement afsluiten dan dien je eerst te controleren of jouw wijk is aangesloten op het glasvezelnetwerk. Dit kan eenvoudig met onze postcodecheck.
Is jouw wijk op dit moment nog niet aangesloten op dit netwerk, wees dan niet getreurd. Het glasvezelnetwerk wordt dagelijks uitgebreid, want het is de bedoeling dat over enkele jaren iedereen in Nederland gebruik kan maken van deze betrouwbare, stabiele internetverbinding.
De glasvezelsnelheden
Glasvezel kan een snelheid bereiken tot 500 Mbps. Heb je echter zoveel glasvezel snelheid niet nodig dan kun je i.p.v. 500 Mbps ook 50 of 100 Mbps afnemen. Er zijn ook een aantal kleinere glasvezel aanbieders die een glasvezel snelheid van 30 Mbps leveren.
Nu vraag jij je misschien af, waarom je dan een glasvezel verbinding moet afsluiten, omdat je op dit moment ook een snelheid van 100 Mbps hebt door middel van een kabel verbinding. Het voordeel van glasvezel is dat de snelheden symmetrisch zijn. Dit houdt in dat de uploadsnelheid gelijk is aan de downloadsnelheid.
Bij een ADSL of kabel verbinding is dit niet het geval; de uploadsnelheid is vele malen langzamer dan de downloadsnelheid. Ook kan de daadwerkelijk internetsnelheid die je per dag hebt verschillen, doordat externe factoren de verbinding kunnen beïnvloeden. Een groot pluspunt is dat het verzenden van vertrouwelijke bestanden met glasvezel vele malen veiliger is dan via kabel of ADSL, omdat een datalek vrijwel onmogelijk is.
Uploaden en downloaden
Het grootste voordeel van glasvezel is dat de uploadsnelheid gelijk is aan de downloadsnelheid. Verstuur jij dus regelmatig grote bestanden dan kun je hiermee veel tijd besparen. Ook is het van belang wanneer je bijvoorbeeld een digitaal fotoalbum maakt of foto’s en grote bestanden op internet wilt plaatsen. Voor de echte game-fanaten en filmliefhebbers is de razendsnelle downloadtijd ook ideaal. Nooit meer lang wachten totdat jij die nieuwste, toffe game of spannende film kunt bekijken!
Glasvezel aanbieders
Vrijwel alle bekende providers bieden naast kabel of ADSL ook een glasvezel internetverbinding aan. De providers die dit voorheen niet deden zie je langzaamaan ook overstag gaan, omdat glasvezel op het gebied van internet de toekomst is.
De bekendste providers die zowel hoge als lage glasvezel snelheid aanbieden zijn:
En er zijn ook een aantal relatief onbekendere providers die regelmatig tegen aantrekkelijke prijzen glasvezel internet aanbieden:
- Stipte.
- Caiway.
- Online.nl.
Verschil tussen glasvezel en kabel
Naast het verschil in de internet snelheid zijn er nog een aantal verschillen tussen glasvezel en kabel. Het grootste verschil zit hem in het feit dat kabelaanbieders zowel het netwerk als de diensten die zij aanbieden beheren. Terwijl het glasvezelnetwerk een open netwerk is, wat inhoudt dat iedere glasvezelaanbieder zijn diensten op het netwerk kan aanbieden.
Het voordeel is dat er dus meerdere glasvezel aanbieders in jouw regio actief zijn, mits er natuurlijk toegang is tot het glasvezelnetwerk. Daarnaast is de uploadsnelheid die gelijk is aan de downloadsnelheid een groot voordeel. Bij kabel is dit niet het geval.
Overeenkomsten glasvezel en kabel
Naast de verschillen zijn er natuurlijk ook een aantal overeenkomsten tussen glasvezel en kabel. Zo kun je bij beide opties, wanneer je dit wenst, gebruikmaken van interactieve tv. Alle zenders worden ook in HD uitgezonden en de beeldkwaliteit en stabilisatie is bij beide gelijk.
Internet, bellen en televisie met glasvezel
Glasvezel aanbieders bieden naast glasvezel internet ook de overige diensten telefonie en televisie aan. Het is dus mogelijk om bij een glasvezel provider een Alles-in-één-pakket af te sluiten zodat jij alle telecommunicatie diensten onder één abonnement onderbrengt. Het vergelijken van deze pakketten loont, omdat providers regelmatig met leuke kortingen stunten.
Voordelen van de glasvezel snelheid
- Internetsnelheid tot 500 Mbps.
- Uploadsnelheid is gelijk aan downloadsnelheid.
- Internetsnelheid kan niet worden beïnvloed door externe factoren.
- Meer aanbieders in één regio actief.
- Meest betrouwbare manier om vertrouwelijke en grote bestanden over grote afstanden te verzenden.