Er worden in Nederland steeds postcodes aangesloten op glasvezel. Maar wat is glasvezel nou precies?
Wanneer je een internet abonnement wilt afsluiten is de keuze enorm. Tientallen aanbieders geven aan voor een voordelig tarief een snelle internetverbinding te leveren, dus waar dien je behalve de prijs op te letten?
Voor een snelle en stabiele internetverbinding is op de eerste plaats breedband internet een must. Breedband internet bestaat in drie verschillende vormen; kabel, ADSL en glasvezel. Kabel is voor veel mensen de bekendste versie, omdat de internet verbinding tot stand komt via de televisiekabel. Kabelinternet kan dus in ieder huis worden toegepast.
Daarentegen heb je voor een ADSL-verbinding een telefoonlijn nodig. Door het huidige mobiele tijdperk waarin we leven, hebben veel mensen geen vaste telefoonlijn meer. Geldt dit ook voor jou, dan is een ADSL-verbinding geen optie.
Glasvezel internet is de meest recente vorm om een internetverbinding tot stand te brengen. Een glasvezelnetwerk is hiervoor noodzakelijk.
Wat is glasvezel precies?
Glasvezel is een dunne draad van glas die is ontwikkeld om grote hoeveelheden digitale informatie over een lange afstand in een razendsnel tempo én op een veilige manier te verzenden. Met glasvezel internet kan de hoogst haalbare internet snelheid worden bereikt.
Zo is bij glasvezel de uploadsnelheid gelijk aan die van de downloadsnelheid en kan een snelheid worden bereikt van maar liefst 500 Mb. Hierdoor willen veel mensen overstappen op glasvezel.
Reggefiber is het bedrijf dat zich bezighoudt met de aanleg en uitbreiding van Nederlands glasvezelnetwerk. Op het moment heeft circa 30% van de huishoudens in ons land toegang tot dit netwerk. Er wordt hard gewerkt om dit uit te breiden, zodat iedereen binnen een aanzienbare tijd gebruik kan maken van glasvezel internet.
Kabel
Om kabelinternet tot stand te brengen is er naast de televisiekabel een kabelmodem nodig. Deze modem zorgt ervoor dat er verbinding kan worden gemaakt tussen een computer en de kabel. Kabelaanbieders leveren naast een internetverbinding ook telefonie en televisie. Dit laatste is overigens noodzakelijk; heb je geen tv abonnement dan kun je ook geen kabel internet verbinding tot stand brengen.
Een nadeel van kabel is dat er in iedere regio slechts één kabelaanbieder is, dus overstappen en/of prijsvergelijken is niet mogelijk. Voordelen van kabel zijn de snelheid van 200Mb en het feit dat deze niet wordt aangetast wanneer meerdere mensen gebruik maken van televisie, internet en de vaste telefoon.
ADSL
Een ADSL verbinding creëren gaat door middel van een telefoonlijn en een ADSL modem. Dit type internet bestaat al een lange tijd, maar verdwijnt langzaam omdat de vaste telefoon steeds minder wordt gebruikt. Ook verliest ADSL populariteit, omdat het downloaden bij deze verbinding sneller gaat dan het uploaden. Klassiek ADSL bereikt snelheden van maximaal 20 Mb wanneer er wordt gedownload en 1 Mb wanneer er wordt geüpload.
Tegenwoordig zijn er wel meerdere soorten ADSL netwerken mogelijk; ADSL2, ADSL2+ en VDSL. Dit zijn de nieuwste en meest snelle versies van ADSL. De hoogste haalbare snelheid is 50 Mb. De snelheid is tevens afhankelijk van de afstand tot de wijkcentrale. Dit is meteen één van de nadelen van ADSL. Een ander nadeel is dat de downloadsnelheid daalt wanneer er gelijktijdig gebruik wordt gemaakt van interactieve tv.
Voordelen van glasvezel internet
De enorme snelheid waarmee digitale informatie kan worden verstuurd is het grootste voordeel van glasvezelinternet. Het maakt niet uit of je enorme bestanden wilt uploaden of downloaden, want beide gebeurt met de snelheid van het licht. Dit is de hoofdreden, waarom steeds meer mensen gebruik willen maken van deze dienst.
Er zijn circa vijfentwintig glasvezelaanbieders actief. Echter zijn deze niet in alle gemeentes beschikbaar. Is er glasvezel in jouw gemeente aanwezig, dan heb je de keuze uit verschillende aanbieders. Deze zijn overigens niet verantwoordelijk voor het aanleggen of uitbreiden van het glasvezelnetwerk, dit wordt grotendeels gedaan Reggefiber.
Verschil glasvezel, ADSL en kabel
Glasvezel voordelen:
- Met glasvezel wordt de hoogste internetsnelheid bereikt (500 Mb).
- De download- en uploadsnel zijn even hoog.
Glasvezel nadelen:
- Glasvezel is nog niet overal mogelijk: 30% van Nederland heeft toegang tot het glasvezelnetwerk.
ADSL voordelen:
- Vrijwel overal beschikbaar.
- Lage prijs, doordat de concurrentie/ hoeveelheid aanbieders zeer uitgebreid is.
ADSL nadelen:
- Maximale snelheid is 50 Mb.
- Hoe verder je van de wijkcentrale afwoont, hoe zwakker het signaal is.
- Internetsnelheid daalt bij gelijktijdig gebruik van bijvoorbeeld interactieve tv.
- Vaste telefoonlijn is noodzakelijk.
Kabel voordelen:
- Maximale snelheid van 200 Mb.
- Geen snelheidsverlies door gelijktijdig gebruik van bijvoorbeeld interactieve tv.
Kabel nadelen:
- Slechts één kabelaanbieder per regio, hierdoor is overstappen/ prijs vergelijken niet mogelijk.
- Tv abonnement is noodzakelijk.
Internet providers vergelijken
Ben je net verhuisd en wil je een nieuwe internet provider of wil je graag overstappen, dan zijn er een aantal zaken waarmee je rekening dient te houden. Ga op de eerste plaats na wat jij het belangrijkste vindt; de prijs of de internetsnelheid? Ook kan het van belang zijn welke overige diensten een provider aanbiedt. Denk hierbij aan HD-tv, zenderpakketten en video-on-demand.
Bij Glasvezelkenner.nl vind je alle informatie omtrent glasvezel internet en kun je alle providers met elkaar vergelijken.
Wij hopen met dit artikel de vraag: ‘ Wat is glasvezel ’, duidelijk te hebben beantwoord.